Cirkobalkana u Ciglani

Putujući festival savremenog cirkusa “Cirkobalkana” biće održan od 11. do 17. septembra u Beogradu, a potom u Zagrebu, a uz novitet da se u petom izdanju uselio u sopstveni cirkuski šator, koji će podići u Staroj ciglani, najavio je pet cirkuskih predstava umetnika iz različitih država, program za decu u prepodnevnim časovima, kao i tribine tokom kojih će umetnici iz regiona i šire moći da se predstave i uporede iskustva.

Program radionica cirkuskih umetnosti i ove godine dovodi priznate stručnjake koji će tokom tri dana raditi sa zainteresovanima, najavili su organizatori iz Cirkusfere iz Srbije i Cirkorame iz Hrvatske, koji su uspeli da nabave sopstveni šator nakon višegodišnjeg prikupljanja novca. Deo sredstava za šator sakupljen je crowdfunding kampanjom, zbog čega organizatori zahvaljuju i publici “Cirkobalkane” koja je pomogla.

Festivalski program počinje 11. septembra  premijerom prve  rezidencije u sklopu Cirkobalkana platforme, pod nazivom „Futuro Animal“ u izvođenju  špansko-švedsko-talijansko-francuske trupe „Twisting the Balance“, predstavu novosadskog udruženja Kreativni Pogon „Work in progress“, solo inastup  hrvatske cirkuske umetnice Nikoline Komljenović „Objekt u subjekt prelazi#kralježnica“, predstavu „The Ceremony“ francuskog manipulatora objektima argentinskog porekla Tomi Soko-a, Cirkobalkana Kaos Cabaret u izvedbi Cirkobalkana ekipe, a najmlađe će razveseliti cirkuska udruga Razbibriga (RH) s predstavom „Kapetan Šeflja i Petra Panj“.