Izložba „Živeo Kavandoli“ u Ciglani

U subotu 18.novembra otaramo gostujuću izložbu „Živeo Kavandoli“ u okviru programa Spajalice u galeriji Ciglane. Izložbu predstavljaju radovi 100 umetnika kao omaž Osvaldu Kavandoliju i njegovoj La Linei.

Animirana serija italijanskog kreatora Osvalda Kavandolija, „La Linea” („Linija”), obeležila je detinjstvo mnogih generacija. Glavni lik je čovek koji hoda po beskonačnoj liniji, nailazeći na prepreke, u stalnoj komunikaciji sa svojim crtačem. Kavandoli je stvorio „Liniju” u formi stripa 1969. godine, u reklamne svrhe, za italijanskog proizvođača bele tehnike. Međutim, „La Linea” se uskoro seli na male ekrane i postaje popularna širom sveta, hodajući kroz preko 250 epizoda.

„La Linea” je neodvojiva od svog autora, Osvalda Kavandolija, animatora i strip crtača koji je obeležio italijansku istoriju industrijskog dizajna i grafike, masovnih komunikacija, kao i italijansku kolektivnu svest.

U njegovu čast, MUSIL – Fondacija muzeja industrije i rada iz grada Breše, zajedno sa Udruženjem KomunikArt , Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Ciglanom priredila je međunarodnu izložbu stripa u kojoj je učestvuje 100 umetnika iz celog sveta.

U isto vreme, predstavljamo i novi izgled galerije sa drvenom konstrukcijom dobijenom od  strane ambasada Nemačke, Austrije, Švajcarske i Lihtenštajna. Tokom otvaranja prisustvovaćete performansu Viktora Kiša a od 22h i koncertu grupe Ab Re.